Na rynku znajduje się bardzo dużo różnego czasu makaronów. Największą popularnością cieszą się makarony pszenne, ale coraz częściej polecane są w różnego rodzaju dietach makarony pełnoziarniste. Każdy rodzaj makaronu zawiera inne składniki, przez co czas gotowania się różni. Makarony to dobre źródła węglowodanów dzięki czemu ludzie często sięgają po nie po treningu. Ciemne makarony są mniej przetworzone od popularnych jasnych, przez co cena ich jest niewiele wyższa. Jak gotować makaron?
Jak gotować makaron?
Ile czasu zajmuje ugotowanie makaronu? W jaki sposób przyrządzić dobry makaron? Takie pytania najczęściej zadają sobie ludzie w kuchni. Przecież niektórzy wolą makaron al dente, który według nich jest niezastąpiony. Przyjmuje się, że na 100 gram makaronu do naczynia lejemy litr wody i szczyptę soli. Wydaje się to oczywiste, jednak tak naprawdę większość ludzi wodę leje na oko. Garnek z wodą wstawiamy na kuchenkę i czekamy aż nasza woda uzyska odpowiednią temperaturę. Następnie wsypujemy nasz makaron i czekamy. Co jakiś czas, należy mieszać, aby każdy makaron został dobrze ugotowany. Ciężko jest określić odpowiedni czas gotowania makaronu. Zazwyczaj makarony pełnoziarniste gotują się nieco dłużej. Najlepiej jest czytać informacje, jakie producent umieszcza na opakowaniu. Makaron al dente zazwyczaj gotuje się do 10 minut. Podczas gotowania dobrze jest co jakiś czas sprawdzić czy jest już gotowy. W momencie, gdy przed czasem stwierdzimy, że nasz makaron nadaje się do spożycia spokojnie możemy go zdjąć z kuchenki. Po wyłączeniu kuchenki makaron wlewamy wraz z wodą do sitka. Sitko pozbędzie się wodą, a my będziemy mogli zlać nasz makaron zimną wodą.
W jaki sposób podawać makaron?
Gotowanie makaronu jest bardzo proste, dlatego nie powinno sprawiać kłopotu nikomu. Makaron jest tak naprawdę wielofunkcyjny. Idealnie sprawdzi się ma patelni z sosem oraz do różnego rodzaju dań, na przykład zapiekanek. Makaron dodajemy często do zup i dla gości, dlatego odpowiednie ugotowanie makaronu jest bardzo ważne. Starajmy się wybierać makarony z dobrym składem. Makaron, który jest rozgotowany, na pewno nie będzie nadawał się do użycia. To samo tyczy się makaronu twardego, nieodpowiedni makaron jest w stanie zepsuć smak każdego dania.