Po cytrynę często sięgamy podczas przeziębienia. Ten kwaśny cytrus jest źródłem witaminy C oraz innych witamin i minerałów, które są pomocne w walce z różnymi schorzeniami. Jakie właściwości prozdrowotne posiada cytryna? 

Przeczytaj też: http://niepolka.pl/cytryna-jakie-ma-wlasciwosci-zdrowotne/

Właściwości cytryny

Cytryna jest źródłem wielu witamin i minerałów. Żółty cytrus w swoim soczystym wnętrzu zawiera między innymi witaminy C, B, E oraz magnez, żelazo, potas czy sód. Cytryna jest najczęściej kojarzona z owocem, który pomaga skutecznie zwalczyć przeziębienie lub grypę, a także zadbać o właściwą odporność organizmu. Znana jest również ze swoich właściwości oczyszczających – regularne spożywanie tego cytrusa pozwala nam oczyścić ciało z toksyn. Mało osób wie, że cytryna jest także stosowana w profilaktyce przeciwnowotworowej. Dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom skutecznie chroni nasz organizm przed cięższymi chorobami. Dodatkowo cytryna poprawia nasze trawienie i pomaga utrzymać naszą gospodarkę kwasowo-zasadową na właściwym poziomie.

Jak najlepiej jeść cytrynę?

W trakcie przeziębienia chętnie sięgamy po herbatę z cytryną. Jednak przez lata narósł mit, który zakłada, że powinno się unikać połączenia herbaty z tym kwaśnym cytrusem, ponieważ jest ono szkodliwe dla zdrowia. Jak jest w rzeczywistości? Po zaparzeniu herbaty liściastej do wody dostaje się aluminium w niewielkich ilościach, które nie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Gdy dodajemy do naparu cytrynę, tworzy się w nim cytrynian glinu, który może już nam zaszkodzić. Aby uniknąć tej niebezpiecznej dla naszego organizmu substancji, należy pozbyć się z herbacianego naparu fusów, następnie odczekać chwilę, żeby ten zdążył lekko przestygnąć. Dopiero po kilku minutach wkładamy do herbaty plasterek cytryny. W ten sposób przyrządzony gorący napój nie zagraża już naszemu zdrowiu. 

Warto także spożywać cytrynę, umieszczając jej plasterek w szklance wody. Ten prosty wodny drink doskonale pobudza nasze trawienie, dlatego warto wypić szklankę wody z cytryną przed większym posiłkiem. Żółtego cytrusa możemy również dodawać do sałatek, surówek, koktajli oraz stosować jako składnik marynaty do ryb i mięs.

Zobacz także: http://www.rezydencjastaromiejska.pl/jak-prawidlowo-oczyscic-skore-twarzy/

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here