Słodkie i aromatyczne pierniki są nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia. Ich wypiekanie to nie tylko kulinarna tradycja, ale również świetna zabawa dla całej rodziny! Pierniczki powinny nie tylko dobrze smakować, ale również pięknie prezentować się na świątecznym stole. Jak przygotować doskonałe świąteczne pierniki? Podpowiadamy!

Przepis na znakomite świąteczne pierniki

Jest wiele przepisów na pierniki. Jednak przygotowując ciasteczka zawsze warto trzymać się odpowiednich proporcji, by efekt był wyjątkowy. Nie może zabraknąć aromatycznych przypraw i oczywiście słodkiej polewy czekoladowej. Oto przepis na najlepsze pierniczki świąteczne!

Składniki na pierniczki:

  • 1 białko,
  • 2 żółtka,
  • Cukier – 1/2 szklanki,
  • Gęsta śmietana 18% – 50 ml,
  • Soda – 1 łyżeczka,
  • Przyprawa do pierników – 2 łyżeczki,
  • 1/4 kostki masła,
  • Miód – 100 g.

Składniki na polewę:

  • Kostka masła,
  • Cukier – 1 szklanka,
  • Mleko – 2 łyżki,
  • Kakao ciemne z Ghany E.Wedel – 3 łyżki.

Do dekoracji (opcjonalnie):

  • Biała czekolada E.Wedel – 2 tabliczki.

W pierwszej kolejności należy zagotować i wystudzić miód, 1/4 kostki masła i przyprawę do pierników. Następnie mieszamy śmietanę z sodą i odstawiamy, by mogła zwiększyć swoją objętość. Białko ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka jajek. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, kakao i dodajemy do masy jajecznej. Gdy miód z masłem i przyprawą wystygną, dodajemy je do wymieszanej masy jajecznej. Dokładnie łączymy, a na koniec dodajemy śmietanę.

Potrzebne będzie trochę czasu

Pierniczki nie są bardzo pracochłonne, jednak należy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ powstałą masę należy odstawić na minimum 24 godziny w chłodne miejsce (nie do lodówki). Surowe ciasto od razu po przygotowaniu jest rzadkie, ale następnego dnia powinno nieco zgęstnieć.

Następnego dnia rozwałkowujemy ciasto na około 5 mm. Wykrawając pierniczki, należy podsypywać je mąką. Następnie wystarczy tylko ułożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec. Należy pamiętać o zachowaniu pomiędzy nimi ok. 2 cm odstępu, by nie złączyły się w jedną masę. Pierniczki pieczemy około 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Dekoracja pierniczków

A teraz czas na pyszną polewę czekoladową! Wystarczy tylko rozpuścić w rondelku wszystkie składniki na polewę, czyli cukier, kakao, mleko i masło. Gotową masę lekko studzimy, a następnie dekorujemy nią wszystkie pierniczki i odkładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia polewy. Nie można oczywiście zapominać o pięknych ozdobach. Wystarczy tylko rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej, przełożyć do rękawa cukierniczego i stworzyć dowolne wzory na pierniczkach.

Jeszcze więcej przepisów na pyszne desery można znaleźć na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here