Grzyby to produkty, które dodajemy z chęcią do zup, sosów i różnego rodzaju dań. Przecież ich aromat potrafi zrobić na osobie, która spożywa posiłek duże wrażenie. Grzyby to dodatek przede wszystkim do zupy grzybowej, dzięki czemu podana z grzankami smakuje świetnie. Jednak, aby przyrządzone danie było naprawdę smaczne, trzeba mieć delikatną wiedzę na temat ich gotowania. Jak wiadomo surowe lub przegotowane z pewnością wpłyną negatywnie na smak oraz wygląd naszego dania. Grzyby muszą być odpowiednio przygotowane, ponieważ źle ugotowane są w stanie nam zaszkodzić. Jak gotować grzyby?

Jak gotować grzyby?

Jak gotować grzybyTo pytanie ciągle pada w kuchni czy na forach internetowych. Przecież inaczej ugotujemy grzyby suszone, a inaczej świeżo zebrane borowiki. Suszone grzyby, należy namoczyć i pozostawić na kilka godzin. Nie jest to rzecz, którą trzeba wykonywać, ale warto, jest to robić. Wodę, w której leżały grzybki możemy bowiem wykorzystać do zupy. Jej aromat z pewnością będzie wspaniały, a zupa może zostać w naturalny sposób zrobiona. Suszone grzyby wystarczy włożyć do naczynia z zimną wodą, a następnie poczekać na wrzącą wodę. Kiedy zauważymy, że woda jest już gotowa, to zaczynamy odliczać czas. Grzybki gotujemy na małym ogniu do 15 minut. Czas gotowania jest niewielki, dlatego możemy je gotować, nawet wtedy, gdy nie mamy za wiele czasu. Borowiki i podgrzybki gotujemy niemalże tak samo.

Zazwyczaj czas gotowania na małym ogniu wynosi ok. 10 lub 15 minut. Bardzo wygodnymi grzybami są pieczarki. Pieczarki zakupimy niemalże w każdym sklepie spożywczym. Jednak pamiętajmy, aby wybierać świeże, ponieważ czasami tak naprawdę nie wiemy, od kiedy leżą w opakowaniu. Pieczarek nie musimy zbierać ani jakoś odpowiednio przygotowywać. Wystarczy kilka minut gotowania, a staną się miękkie i gotowe do spożycia. Na rynku pieczarek jest bardzo dużo, dlatego, zamiast kupnych sosów, można robić je samemu. Grzybki go marynowania nie wymagają specjalnej metody.

Ile czasu gotuje się grzyby?

Gotuje się je tak jak w przypadku innych około 15 minut. Oczywiście nie wszystkie grzyby gotuje się do 15 minut. Wszystko zależy również od ich rozmiarów. Inaczej ugotujemy małe grzybki, które nie wymagają zbyt długiego czasu gotowania. W przypadku dużych grzybów czas gotowania może wynosić nawet ponad 20 minut. Podczas gotowania pamiętajmy, aby sprawdzać ich miękkość, bo tylko wtedy możemy je w odpowiednim czasie zdjąć z kuchenki.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here