Gotowanie na dużą skalę rządzi się swoimi prawami. Potrawy trzeba przygotowywać szybko i często w ogromnych ilościach. Ważne jest także ich odpowiednie przechowywanie – tak, by nie straciły świeżości, ale też pozostały ciepłe. W tym pomogą specjalne naczynia zwane bemarami. Czym są i dlaczego warto z nich korzystać?

Czym jest bemar gastronomiczny?

Nazwa bemar pochodzi od francuskiego słowa bain-marie. Oznacza specjalne naczynie czy właściwie rodzaj podgrzewacza, który umożliwia długie utrzymanie ciepła potrawy, a czasem także jej podgrzanie.Pierwsze bemary korzystały z palników gazowych i ograniczały możliwość utrzymania ciepła bez przypalenia potrawy do godziny. Dzisiejsze urządzenia są zwykle elektryczne i mają znacznie więcej możliwości. Długo trzymają ciepło i świeżość produktów, są powszechnie stosowane w lokalach gastronomicznych, na stołówkach czy w szpitalnictwie – wszędzie tam, gdzie przygotowuje się posiłki w dużych ilościach, gdzie niemożliwe byłoby ich podgrzewanie w inny sposób.

Gdzie kupić dobrej jakości bemary?

Bemary to podstawowe wyposażenie w gastronomii – czy to w restauracji, czy na szkolnej, pracowniczej albo szpitalnej stołówce. Gdzie je kupić? Są raczej niedostępne w tradycyjnych sklepach z akcesoriami do gotowania, to sprzęt zarezerwowany dla profesjonalistów.Dlatego poszukując dobrej klasy bemarów, najlepiej udać się do profesjonalnego sklepu gastronomicznego czy hurtowni ze sprzętem gastronomicznym. Wiele tego typu punktów sprzedaży działa online. Tam można przeglądać bemary według wielkości czy typu, łatwo odnajdując taki, który sprawdzi się w przypadku konkretnego zaplecza kuchennego. Do wyboru są między innymi modele nastolne, jezdne czy stacjonarne, klasyczne gazowe oraz nowoczesne elektryczne.

Na co zwrócić uwagę, wybierając bemar?

Wybierając bemar, trzeba uwzględnić kilka kwestii. Po pierwsze, jak dużą ilość posiłków ma podgrzewać i przez jak długi czas. Czasem wystarczy niewielkie, nastolne urządzenie, w innych przypadkach potrzebny będzie duży, obsługujący wiele potraw jednocześnie podgrzewacz typu bufet.Istotnym kryterium jest także sposób zasilania, który trzeba dopasować do możliwości lokalu: gazowy lub elektryczny. Niezależnie od wybranego typu. najlepiej stawiać na sprzęt wysokiej jakości, wykonany z wysokiej klasy materiałów, przeznaczony do użytku profesjonalnego.

Bemary dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here